20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Německá ekonomika se propadla do recese. Zasáhla ji inflace

Přetrvávající inflace pomohla zatlačit Německo do recese v prvních třech měsících roku. Ukazují to poslední údaje o růstu. Zprávu přinesla agentura Reuters, BBC a další servery.

Největší evropská ekonomika byla také těžce postižena, když po invazi na Ukrajinu vyschly dodávky ruského plynu, uvádějí podle BBC analytici. Hrubý domácí produkt klesl v prvním čtvrtletí po očištění o cenové a kalendářní vlivy o 0,3 %, uvedl statistický úřad. To následovalo po poklesu o 0,5 % v posledních třech měsících loňského roku. Recese je běžně definována jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí poklesu.

„Pod tíhou nesmírné inflace německý spotřebitel padl na kolena a stáhl s sebou celou ekonomiku,“ řekl Andreas Scheuerle, analytik DekaBank.

Údaje o německém HDP ukázaly „překvapivě negativní signály“, řekl ve čtvrtek ministr financí Christian Lindner. Dodal, že při srovnání Německa s jinými vysoce rozvinutými ekonomikami ekonomika ztrácí potenciál růstu. „Nechci, aby Německo hrálo v lize, ve které sestupujeme na poslední příčky,“ řekl. Odkázal tím na prognózy Mezinárodního měnového fondu, který z evropských zemí předpovídá recesi v roce 2023 pouze v Německu a Británii.

Nižší výdaje domácností, pokles projede aut

Míra inflace v Německu dosáhla v dubnu 7,2 %, což je nad průměrem eurozóny, ale pod 8,7 % ve Spojeném království. Vyšší ceny zatížily výdaje domácností za potraviny, oblečení a nábytek. Průmyslové zakázky jsou také slabší, což odráží dopad vyšších cen energií na podniky.

„Přetrvávání vysokých cenových růstů bylo i na začátku roku pro německou ekonomiku zátěží,“ uvedl v prohlášení spolkový statistický úřad Destatis. Původně agentura odhadovala nulový růst za první čtvrtletí letošního roku, což naznačovalo, že Německo ustoupí z recese.

Revidované údaje však ukázaly, že výdaje domácností byly o 1,2 % nižší než v předchozím čtvrtletí. Vládní výdaje byly o 4,9 % nižší a prodeje aut také klesly poté, co byly sníženy vládní granty na elektrická a hybridní auta.

Vzhledem k velké závislosti Německa na ruské energii byla recese méně závažná, než někteří předpovídali. Mírná zima a znovuotevření čínské ekonomiky pomohly zmírnit dopad vyšších cen energií.

Oživení průmyslu by mělo pomoci

Investice soukromého sektoru a export vzrostly. Investice do strojů a zařízení se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšily o 3,2 %, zatímco investice do stavebnictví se mezičtvrtletně zvýšily o 3,9 %. Vývoz vzrostl o 0,4 %, zatímco dovoz klesl o 0,9 %, uvádí agentura Reuters.

To ale nestačilo k tomu, aby se Německo dostalo ze „zóny nebezpečí“ recese, uvedli analytici. „První indikátory naznačují, že situace bude ve druhém čtvrtletí [roku 2023] i nadále podobně slabá,“ řekl bankovní analytik LBBW Jens-Oliver Niklasch. Německá centrální banka Bundesbank však očekává, že ekonomika ve čtvrtletí duben až červen mírně poroste, přičemž oživení průmyslu vyrovná stagnující spotřebitelské výdaje. MMF předpověděl, že Německo bude nejslabší z vyspělých světových ekonomik a letos klesne o 0,1 %.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.