20.2 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Řecký premiér: Ekonomika země letos vzroste o 5,9 %, přijdou daňové úlevy

Řecko se před třemi lety dostalo z finanční krize. Pandemie koronaviru ale zemi opět přinesla značný ekonomický propad. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v sobotu prohlásil, že ekonomika země v letošním roce vzroste o 5,9 %. Nastínil také daňové úlevy. Informuje o tom agentura Reuters.

V roce 2018 se Řecko vymanilo z finanční krize, která zemi sužovala deset let. V loňském roce však opět ekonomika propadla, a to o 8,2 %. Kvůli omezením a situaci ve světě země bojovala s narušením cestovního ruchu a v roce 2020 zemi navštívilo pouhých 7 milionů návštěvníků oproti rekordním 33 milionům v roce 2019.

Turismus představuje asi pětinu ekonomiky a pětinu pracovních míst, uvádí agentura Reuters. V roce 2020 přinesl příjmy ve výši 4 miliard eur, což je méně než čtvrtina oproti roku 2019. Vláda uvádí, že letos počítá se 40 až 50% úrovní roku 2019, kdy odvětví přineslo 18 miliard.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku řecká ekonomika vzrostla o 3,4 procenta, čímž překonala prognózy. Dle analytiků stojí za růstem především zrušení opatření kvůli uzavření a podpora od státu, cestovní ruch ale méně. Jeho dopad se dle očekávání projeví ve třetím čtvrtletí.

Střednědobý fiskální plán vlády předpokládal pro rok 2021 růst o 3,6 %, nyní však premiér oznámil ještě větší nárůst. „Dnes oznamujeme revizi cíle pro rok 2021 z 3,6 % na 5,9 %, uvedl Mitsotakis ve svém výročním projevu ve městě Soluň. Uvedl, že je země silnější, než byla po mnoho let. „Je silnější ekonomicky, je silnější geopoliticky. Jeho image v zahraničí se změnila,“ sdělil.

Premiér oznámil také změny, co se týče daní. Úlevy by měly přijít na pomoc podnikům a domácnostem zastiženým pandemií koronaviru. Vláda dle něj zachová nižší, 13 %, sazbu DPH pro kávu a nealkoholické nápoje, cestovní ruch, kina a tělocvičny. Chce tím vyrovnat zvýšení cen energií a dalšího nezbytného zboží vyvolané prudce rostoucími globálními cenami plynu a dopravy, píše agentura Reuters. 30% snížení daní pak čeká na malé podniky, které se sloučí.

V plánu má vláda také nabídnout více příspěvků na vytápění chudým domácnostem. Na dotace na elektřinu chce dát 150 milionů eur. Lidem ve věku 15-17 let pak vláda po naočkování nabídne 50 gigabajtů bezplatných dat.

Premiér se vyjádřil i k nedávným požárům. Jeho vláda dle něj provede rychlý přechod od silně znečišťujícího hnědého uhlí k obnovitelné energii. Asi 24 miliard eur pak bude investováno do projektů šetrných k životnímu prostředí s pomocí fondů EU, uvádí Associated Press.

Během projevu však v zemi probíhaly protesty. Více než 15 tisíc lidí vyšlo do ulic nejen kvůli hospodářské politice, ale i kvůli vakcínám. Policie se pomocí slzných plynů a vodního děla snažila rozehnat dav, který házel kameny i zápalné zbraně. Dle agentury Associated Press policie odhaduje celkový počet protestujících na 21 tisíc.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.