13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Investiční strategie uprostřed ekonomické nejistoty: Tipy pro orientaci v dnešní finanční situaci

Vzhledem k tomu, že globální ekonomika čelí bezprecedentním výzvám, investoři hledají účinné strategie, jak se orientovat ve finanční nejistotě. Výkyvy na trhu, inflace a měnící se chování spotřebitelů jsou jen některé z faktorů, které mohou ovlivnit investiční rozhodnutí. Pochopení těchto proměnných je zásadní pro ty, kteří chtějí minimalizovat rizika a zároveň maximalizovat potenciál výnosu.

Cena ropy roste v reakci na útok Íránu na Izrael. Panují obavy o dodávky

V dramatické eskalaci geopolitického napětí ceny ropy prudce rostou poté, co Írán provedl raketový útok proti Izraeli. Eskalace vyvolala obavy z širšího konfliktu, který by mohl výrazně ovlivnit celosvětové dodávky ropy.

Zuckerberg prodal akcie Meta Platforms za 428 milionů dolarů

Reklama

Generální ředitel a zakladatel americké internetové společnosti Meta Platforms, Mark Zuckerberg, v posledních dvou měsících roku 2023 prodal akcie své firmy v hodnotě 428 milionů dolarů. To je přibližně 9,65 miliardy korun.

Reklama

Tyto informace zveřejnil web Business Insider na základě údajů pro regulační úřady.

Zuckerberg, který je v současnosti sedmým nejbohatším člověkem na světě, se tak zbavil akcií Mety poprvé po dvou letech. Využil přitom jejich silného růstu, když loni zpevnily o 194 procent a obchodují se nyní poblíž svých maxim. Prodej akcií zahájil 1. listopadu a pokračoval v něm až do konce roku, přičemž každý den prodával určitý počet akcií. Celkem se tak zbavil 1,28 milionu akcií.

Pod Meta Platforms, dříve známou jako Facebook, spadají také sociální síť Facebook, Instagram a chatovací aplikace WhatsApp.

Reklama

Vlastní dále 13 procent akcií

Zuckerbergovi se v roce 2023 podařilo snížit náklady společnosti. Zájem investorů o velké technologické společnosti povzbudila i vlna kolem umělé inteligence (AI). Akcie Mety byly v loňském roce druhé nejvýkonnější v indexu S&P 500, když je překonal pouze výrobce čipů Nvidia.

I přes prodej akcií vlastní Zuckerberg v Metě stále přibližně 13 procent akcií. Hodnota jeho podílu v polovině tohoto týdne činila téměř 116 miliard dolarů. Jeho osobní majetek se loni díky prudkému růstu ceny akcií Mety rozrostl o 80 miliard na 128 miliard dolarů, uvádí index miliardářů agentury Bloomberg.

Akciové hity roku 2024

Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě, očekává v letošním roce rychlé pohyby na trzích. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Podle Bloombergu by akciovými hity roku 2024 měly být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob či na zelený vodík, z velkých jmen pak Tencent, BP nebo Nvidia. Zhodnocení může být až takřka 200 procent.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama