20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Čtvrtletní zisk společnosti Ryanair klesl téměř o polovinu, ceny letenek se snížily

Oblíbená nízkonákladová letecká společnost Ryanair zaznamenala 46procentní pokles čtvrtletního zisku po zdanění, což vedlo k poklesu jejích akcií. Letecká společnost to přičítá nižšímu než očekávanému cenovému rozpětí letenek a načasování velikonoční sezóny.

Air India se blíží historické objednávce až 500 tryskových letadel

Air India se blíží k zadání významných objednávek na až 500 dopravních letadel v hodnotě desítek miliard dolarů od Airbusu i Boeingu. Uskutečňuje ambiciózní renesanci pod konglomerátem Tata Group. Informovala o tom agentura Reuters či server The Indian Express.

Objednávky zahrnují až 400 tryskových letadel s úzkým trupem a 100 nebo více s širokým trupem, včetně desítek Airbusů A350 a Boeingů 787 a 777. Pod podmínkou anonymity to uvedly zdroje agentury Reuters. Obří dohoda má být dokončena v příštích dnech.

Hodnota takové dohody by mohla překročit 100 miliard dolarů, včetně jakýchkoli opcí, a zařadit se mezi největší u jedné letecké společnosti z hlediska objemu. Zastínila by tak kombinovanou objednávku na 460 letadel Airbus a Boeing od American Airlines před více než deseti lety.

I po významných očekávaných slevách by dohoda měla hodnotu desítek miliard dolarů a omezila by volatilní rok pro letecké giganty. Po jejich letadlech je po pandemii opět poptávka, ale kteří čelí rostoucím průmyslovým a ekologickým tlakům.

Airbusu by to také umožnilo zajistit si domov pro některé výrobní sloty A350 původně vyhrazené pro ruský Aeroflot a nyní otevřené kvůli sankcím vůči Moskvě souvisejícím s válkou.

Společnosti Airbus a Boeing se odmítly vyjádřit. Air India vlastněná Tata Group neodpověděla na žádost o komentář.

Air India zaostává na domácím trhu za IndiGo

Potenciální zakázka přichází několik dní poté, co Tata oznámila spojení Air India s Vistara, společným podnikem se Singapore Airlines. Cílem je vytvořit většího full-service dopravce a posílit svou přítomnost na domácím i mezinárodním nebi.

Dohoda s Vistarou poskytla Tatě flotilu 218 letadel, čímž se Air India podle serveru The Indian Express stala největším mezinárodním dopravcem v zemi. Na domácím trhu však stále zaostává za IndiGo, který je lídrem v oboru.

Nákupem zadlužené Air India také získala společnost Tata přístup k cenným letovým právům a přistávacím slotům, zejména do destinací ve Spojených státech a Evropě.

Společnost chce konkurovat Emirates

Maskot maharádža společnosti Air India byl kdysi synonymem pro bohatě zdobená letadla a hvězdné služby. Ale jeho reputace v polovině 21. století klesla s narůstajícími finančními problémy.

Společnost Air India, založená JRD Tata v roce 1932, byla znárodněna v roce 1953. Tata znovu získala kontrolu v lednu a od té doby pracuje na oživení své pověsti letecké společnosti světové třídy.

Objednávka odráží strategii znovu získat solidní podíl cest mezi velkou indickou zámořskou diasporou a městy jako Dillí a Bombaj. Těm dominují zahraniční rivalové, jako jsou Emirates. Air India chce také získat větší podíl na regionálním leteckém provozu a na domácím trhu a zahájit bitvu na obou frontách s IndiGo.

Překážky růstu

Těchto 500 letadel, která budou dodány v průběhu příštího desetiletí, nahradí a rozšíří flotily na nejrychleji rostoucím trhu letecké dopravy na světě. Zároveň přispějí k cíli premiéra Narendry Modiho rozšířit ekonomiku na 5 bilionů dolarů.

Experti však varují, že ambicím Air India obnovit silnou globální pozici stojí v cestě mnoho překážek. Patří mezi ně křehká domácí infrastruktura, nedostatek pilotů a tvrdá konkurence se zavedenými dopravci z Perského zálivu a dalšími.

Generální ředitel Campbell Wilson minulý měsíc potvrdil rozhovory o „velkém rozšíření“ flotily Air India v průběhu příštích pěti let a řekl: „S rizikem hrubého podhodnocení bude investice značná.“

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.