16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jaká je budoucnost Tesly? Podpora Muska Trumpovi rozděluje Wall Street

Podpora prezidentské kampaně Donalda Trumpa ze strany generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska vyvolala na Wall Street bouřlivou debatu o dopadu případného druhého prezidentského období na výrobce elektromobilů.

Mercedes-Benz couvá z výroby elektromobilů. Důvodem je nízká poptávka

Německá automobilka Mercedes-Benz oznamuje zásadní změnu ve svých plánech týkajících se elektromobility. Generální ředitel Ola Källenius potvrdil, že firma přehodnotila své původní plány. Odkládá velké investice do elektrických vozidel, přičemž bude nadále vyrábět i vozy se spalovacími motory.

Tento krok je reakcí na klesající poptávku po elektromobilech a jiné důležité aspekty trhu. Pozastavení investic do vývoje nové elektrické platformy MB.EA Large je podle ředitele Mercedesu Källeniuse nezbytným krokem ke stabilizaci situace v automobilce.

Společnost původně investovala kolem půl miliardy eur do této platformy, která měla být základem pro luxusní elektrické modely. Nyní se však ukazuje, že náklady na vývoj a výrobu jsou příliš vysoké vzhledem k aktuálním prodejním výsledkům. Källenius přiznal, že přechod na čistou elektromobilitu může trvat déle, než se čekalo.

„Spalovací modely budeme prodávat, dokud o ně budou mít zákazníci zájem,“ uvedl Källenius. „Chceme zlepšit výrobní závody tak, aby byly schopné pružně a flexibilně reagovat na změny ve vývoji i poptávce.“ Toto rozhodnutí potvrzuje orientaci automobilky na zachování diverzity pohonných systémů, a to nejen kvůli aktuálním tržním podmínkám, ale také kvůli stále narůstajícímu tlaku na zlepšení infrastruktury pro elektromobily.

Pomalá výstavba nabíjecích zařízení

Elektrická platforma MB.EA Large, která měla být základním kamenem pro budoucí luxusní elektrické modely Mercedesu, včetně nástupce třídy S, je nyní odsunutá na vedlejší kolej. Podle německého deníku Handelsblatt nejsou aktuální prodeje elektromobilů uspokojivé. „Hlavním problémem je stále nevyhovující tempo výstavby nabíjecí infrastruktury,“ dodal Källenius. Firma i nadále plánuje výrobu hybridních modelů a modelů se spalovacími motory, přičemž se bude zaměřovat na pragmatické rozložení investic mezi různé typy pohonů.

Pro Mercedes-Benz znamená tento krok strategické přesměrování, kdy se bude orientovat jak na elektromobily, tak na moderní spalovací motory s vysokou efektivitou a nízkými emisemi. „Výrobní portfolio bude flexibilní a přizpůsobitelné, což umožní rychlé reakce na změny v poptávce i na technologické a environmentální požadavky,“ řekl šéf automobilky. Je tedy velmi pravděpodobné, že vozy se spalovacími motory budou k dispozici i po roce 2030, za předpokladu, že tržní podmínky tomu budou nakloněny.

Mercedes není sám

Mercedes-Benz není jedinou automobilkou, která se potýká s výzvami na cestě k elektromobilitě. Studie výzkumného institutu Center of Automotive Management potvrzuje, že prodeje elektromobilů mají negativní dopad na ziskovost automobilových společností. Včetně prémiových značek jako BMW a Mercedes-Benz. Vysoké úrokové sazby a geopolitická nejistota situaci ještě ztěžují, a proto firmy musejí pečlivě zvažovat své investice a strategie.

Šéf Škody Auto, Klaus Zellmer, se také vyslovil pro zachování výroby spalovacích motorů až do roku 2035. Podle něj poptávka po těchto vozech zůstane i nadále, především na mimoevropských trzích. Škoda současně rozšiřuje i své portfolio elektromobilů, aby vyhověla moderním požadavkům trhu.

Pro mnohé automobilky, včetně Mercedesu, je tedy otázka přechodu na elektromobilitu komplexní výzvou. V současných podmínkách je zřejmé, že rychlý a úplný přechod na elektrické pohony není zatím realizovatelný. Nejen kvůli technickým a ekonomickým překážkám, ale také kvůli dynamice trhu, která stále ukazuje značnou poptávku po tradičních spalovacích motorech.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.