20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Čtvrtletní zisk společnosti Ryanair klesl téměř o polovinu, ceny letenek se snížily

Oblíbená nízkonákladová letecká společnost Ryanair zaznamenala 46procentní pokles čtvrtletního zisku po zdanění, což vedlo k poklesu jejích akcií. Letecká společnost to přičítá nižšímu než očekávanému cenovému rozpětí letenek a načasování velikonoční sezóny.

Po Trumpovi přichází reset. USA s EU se dohodly na zastavení tarifů týkajících se Boeingu a Airbusu

Po pátečním telefonátu mezi americkým prezidentem Bidenem a šéfkou Evropské komise von der Leyen přichází „nový start“ pro americko-unijní vztahy. Dohodli se totiž na čtyřměsíčním upuštění od cel zavedených kvůli sporům ohledně leteckých společností Boeingu a Airbusu. Uvedla to agentura Reuters. Rozvolněn ale bude také obchod mezi EU a USA s francouzským vínem, německou kávou či sýry a vepřovým.

Závazkem k obnově transatlantických vztahů či výbornou zprávou pro obchod na obou stranách Atlantiku – tak nejvyšší představitelé USA a EU zhodnotili páteční jednání. Výsledkem je totiž čtyřměsíční úleva od amerických tarifů na unijní import v hodnotě 7,5 miliard dolarů, ale zároveň i od těch 4miliardových namířených proti USA. V pátečním telefonátu se kromě obchodu americký prezident a šéfka Evropské komise zaměřili také na stávající pandemii, změnu klimatu, posilování demokracie, ale i debatu ohledně Číny, Ruska, Běloruska, Ukrajiny či západního Balkánu.

Dohoda tak pro Evropskou unii znamená uvolnění obchodu s francouzským vínem a marmeládou, německou kávou, španělskými olivami či italským sýrem. V USA se zase rozvolní export tabáku, oříšků, batátů, rumu, vodky nebo traktorů. Obě strany také uleví clům na letadla a letadlové součástky spadající pod Airbus a Boeing. Kvůli těm také spory před 16 lety začaly. USA a EU se totiž po upozornění od Světové obchodní organizace vzájemně obvinily z nelegálního podporování leteckých společností.

„Odstranění cel je vítězství pro obě strany, zvlášť v době, kdy pandemie dopadá na naše pracovníky i ekonomiku,“ uvedl podle Reuters šéf obchodu Evropské unie Valdis Dombrovskis. Transatlantické vztahy totiž donedávna procházely zkouškou pod americkým prezidentstvím Donalda Trumpa. Ten tarify naopak vyzdvihoval a učinil je součástí své obchodní politiky. Podle BBC se pak v jednu chvíli nazval „mužem tarifů“.

EU a USA sbližuje vzájemný konkurent. Do budoucna chtějí sledovat rozhodnutí Číny

Minulý rok se proto cla rozšířila na další zboží včetně oceli, hliníku či skotské a irské whiskey. EU naopak ztížila import motorek, bourbonu, amerických džínů či burákového másla. Von der Leyen a Biden se pak mimo jiné shodli na potřebě hlídat do budoucna čínskou leteckou konkurenci. A to přes to, že největšími rivaly do té doby byl právě americký Boeing a evropský Airbus. „Je potřeba adresovat praktiky narušující obchod a výzvy nově příchozích konkurentů jako je například Čína,“ stálo totiž v prohlášení vydaném po pátečním telefonátu.

Oba politici se však prozatím nestihli věnovat problematice technologických gigantů jako je Google či Amazon. Na ty by totiž Evropská unie mohla v budoucnu uvalit digitální daně. Von der Leyen přesto podle AlJazeera uvedla, že doufá v znovu obnovení partnerství USA a Evropy, aby společně čelily nastávajícím globálním výzvám. V pátek pak s americkým ministrem zahraniční Antonym Blinkenem o budoucí podobě česko-amerických vztahů mluvil také premiér Andrej Babiš.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.