16.3 C
Czech
Čtvrtek 9. května 2024

Telefony Redmi Note 13: Teď si vybere každý a za skvělou cenu!

Už jste slyšeli o řadě Redmi Note 13? Xiaomi nedávno přišlo na trh s pěticí našlapaných mobilů, které rozhodně stojí za pozornost. Od nejvýkonnějšího Redmi Note 13 Pro+ 5G až po cenově dostupný základní model, si každý najde svého ideálního parťáka.

Nejnovější trendy v oblasti práce s daty přinese konference Power BI Day 2024

Praha, 13. února 2024 – Většina firem a institucí disponuje ohromným množstvím dat. Ale ne každý umí data efektivně využívat. Odborná konference Power BI Day je určena datovým analytikům, finančním manažerům a všem, kteří pracují s daty a reporty na pokročilé úrovni. Její osmý ročník připravila Počítačová škola GOPAS na 20. března 2024.

Umělá inteligence: Nahradí v práci lidi? Některým se to již stalo

Může nás umělá inteligence připravit o práci? Tuto otázku si v posledních měsících klade mnoho lidí. V některých případech k tomu již došlo. Tématem se zabýval server BBC či Business Insider.

Dean Meadowcroft byl donedávna copywriterem v malém marketingovém oddělení. Mezi jeho povinnosti patřilo psaní tiskových zpráv, příspěvků na sociální sítě a dalšího obsahu pro jeho společnost.

Ale pak, koncem loňského roku, jeho firma představila systém umělé inteligence (AI). „Tehdy se myslelo, že bude spolupracovat s hlavními copywritery, aby to pomohlo urychlit proces a v podstatě věci trochu více zefektivnit,“ říká.

Meadowcroft nebyl nijak zvlášť ohromen prací AI. „Prostě to způsobilo, že všichni zněli mainstreamově, úplně stejně, nikdo nevyčníval z davu.“ Obsah musel také zkontrolovat lidský personál, aby se ujistil, že nebyl „zkopírován“ odjinud.

Ale AI byla rychlá. To, co může lidskému copywriterovi zabrat 60 až 90 minut, umělá inteligence dokázala za 10 minut nebo méně. Asi čtyři měsíce poté, co byla AI představena, byl čtyřčlenný tým pana Meadowcrofta propuštěn. Pan Meadowcroft si nemůže být jistý, ale je přesvědčen, že je nahradila AI.

„Smál jsem se myšlence, že umělá inteligence nahradí spisovatele nebo ovlivní mou práci, dokud se tak nestalo,“ řekl pro BBC.

Podle Goldman Sachs AI může nahradit 46 % úkonů v administrativě

Poslední vlna umělé inteligence zasáhla svět koncem minulého roku, kdy OpenAI spustila ChatGPT, podporovaný společností Microsoft. Ten může dávat odpovědi na otázky podobně jako lidé a během několika minut může generovat eseje, projevy, dokonce i recepty.

Jiní tech giganti se snaží spustit své vlastní systémy – Google v březnu spustil Bard. I když tyto systémy nejsou dokonalé, jsou trénovány na obrovském množství dat dostupných na internetu – množství informací, které by nedokázal strávit ani tým lidí.

Mnoho lidí si tak klade otázku, která pracovní místa mohou být ohrožena.

Začátkem tohoto roku zpráva od Goldman Sachs uvedla, že umělá inteligence by mohla potenciálně nahradit ekvivalent 300 milionů pracovních míst na plný úvazek. Případné ztráty pracovních míst by neklesly rovnoměrně v celé ekonomice. Podle zprávy by mohlo být automatizováno 46 % úkonů v administrativě a 44 % v právnických profesích. Ale pouze 6 % ve stavebnictví a 4 % v údržbě.

Zpráva také poukazuje na to, že zavedení umělé inteligence by mohlo zvýšit produktivitu a růst a mohlo by vytvořit nová pracovní místa. Nějaké důkazy o tom již existují.

Třetina lidí se obává, že je umělá inteligence nahradí

Tento měsíc IKEA uvedla, že od roku 2021 přeškolila 8 500 zaměstnanců, kteří pracovali v jejích call centrech, na designové poradce. Část úkonů pracovníků call center je totiž schopna převzít umělá inteligence. Nábytkářský gigant říká, že 47 % zákaznických hovorů nyní vyřizuje AI Billie.

I když IKEA neuvádí žádné ztráty pracovních míst v důsledku používání umělé inteligence, tento vývoj mnoho lidí znepokojuje.

Nedávný průzkum společnosti Boston Consulting Group (BCG), který se dotazoval na 12 000 pracovníků z celého světa, zjistil, že třetina se obává, že je v práci nahradí umělá inteligence. Zaměstnanci v první linii jsou znepokojeni více než manažeři. Jessica Apotheker z BCG říká, že je to částečně kvůli strachu z neznámého.

„Když se podíváte na lídry a manažery, máme více než 80 % z nich, kteří používají AI alespoň na týdenní bázi. Když se podíváte na zaměstnance v první linii, toto číslo klesne na 20 %. Takže nedostatek obeznámenosti s technologií přináší přichází mnohem více úzkosti a obav.“

Server Business Insider na začátku tohoto měsíce zveřejnil výzkum, který provedl ve spolupráci s odborníky. Výsledkem byl seznam pracovních míst, u kterých je nejvyšší riziko nahrazení umělou inteligencí.

Za nejvíce ohrožené považuje pracovníky v následujících oborech:

  • technické pozice (kodéři, počítačoví programátoři, softwaroví inženýři, datoví analytici)
  • práce v médiích (reklama, tvorba obsahu, technické psaní, žurnalistika)
  • práce v médiích (reklama, tvorba obsahu, technické psaní, žurnalistika)
  • analytici průzkumu trhu
  • učitelé
  • finanční pozice (finanční analytici, osobní finanční poradci)
  • obchodníci na burze
  • grafičtí designéři
  • účetní
  • pracovníci zákaznického servisu

Když se vrátil z dovolené, byl bez práce

Možná existuje dobrý důvod k obavám. Loni tři měsíce Alejandro Graue dělal voiceover pro populární kanál YouTube. Zdálo se, že je to slibná práce, celý kanál YouTube v angličtině musel být přemluven do španělštiny.

Pan Graue odjel koncem loňského roku na dovolenou s přesvědčením, že po návratu bude mít dostatek práce. „Čekal jsem, že si vydělám na živobytí. Mám dvě dcery, takže ty peníze potřebuji,“ říká.

Ale k jeho překvapení, než se vrátil do práce, kanál YouTube nahrál nové video ve španělštině – video, na kterém ještě nepracoval. „Když jsem na to kliknul, slyšel jsem, že místo mého hlasu tam je hlas generovaný umělou inteligencí. Velmi špatně synchronizovaný hlasový projev. Bylo to hrozné. A říkal jsem si: Co to je? Tohle mě nahradí?“

Telefonát do studia, ve kterém pracoval, potvrdil nejhorší obavu. Klient chtěl experimentovat s AI, protože to bylo levnější a rychlejší. Tento experiment se ukázal jako neúspěšný. Diváci si stěžovali na kvalitu hlasového komentáře, a nakonec kanál stáhl videa, která obsahovala hlas generovaný AI.

Ale to Alejandra moc neutěšilo. Myslí si, že se technologie bude jen zlepšovat, a přemýšlí, co se stane s umělci, jako je on. „Pokud se to začne dít v každé práci, kterou mám, co mám dělat? Mám si koupit farmu? Nevím. Jakou jinou práci bych si mohl hledat, která nebude v budoucnu také nahrazena? Je to velmi složité,“ říká.

Je třeba se s AI naučit pracovat

Pokud vám práci nesebere umělá inteligence, je pravděpodobné, že s ní budete muset nějakým způsobem začít pracovat.

Po několika měsících práce na volné noze se bývalý textař Dean Meadowcroft vydal novým směrem. Nyní pracuje pro poskytovatele asistenčních služeb pro zaměstnance. Poskytuje poradenství v oblasti duševní pohody a duševního zdraví. Práce s umělou inteligencí je nyní součástí jeho práce.

„Myslím, že právě v tom je budoucnost umělé inteligence, která poskytuje rychlý přístup k obsahu vedenému lidmi, na rozdíl od úplného odstranění tohoto lidského aspektu,“ říká.

Sledujte nás na sítích

Pokuta a odškodnění pasažérů: Qantas souhlasí s vyplacením 120 milionů dolarů kvůli „letům duchů“

Letecká společnost Qantas Airways souhlasila s tím, že zaplatí rekordní pokutu 100 milionů australských dolarů a 20 milionů dolarů jako odškodnění pro cestující, aby urovnala soudní spor týkající se letenek, které prodávala na zrušené lety.

Gazprom se propadl do první čisté ztráty po 24 letech kvůli propadu prodeje do Evropy

Ruský státem kontrolovaný plynárenský gigant vykázal v roce 2023 ohromující ztrátu 5,5 miliardy liber, což představuje první čistou roční ztrátu od roku 1999. Tento výrazný propad přichází v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která vedla k drastickému snížení prodeje plynu.

NEJNOVĚJŠÍ

Pokuta a odškodnění pasažérů: Qantas souhlasí s vyplacením 120 milionů dolarů kvůli „letům duchů“

Letecká společnost Qantas Airways souhlasila s tím, že zaplatí rekordní pokutu 100 milionů australských dolarů a 20 milionů dolarů jako odškodnění pro cestující, aby urovnala soudní spor týkající se letenek, které prodávala na zrušené lety.

Gazprom se propadl do první čisté ztráty po 24 letech kvůli propadu prodeje do Evropy

Ruský státem kontrolovaný plynárenský gigant vykázal v roce 2023 ohromující ztrátu 5,5 miliardy liber, což představuje první čistou roční ztrátu od roku 1999. Tento výrazný propad přichází v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která vedla k drastickému snížení prodeje plynu.