16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Uživatelé Twitteru odhlasovali odstoupení Muska z funkce ředitele firmy

Uživatelé na Twitteru odhlasovali odstoupení Elona Muska z funkce ředitele společnosti. Miliardář slíbil, že se podle výsledků své vlastní ankety zařídí, zatím se k nim ovšem nevyjádřil. Informovala o tom stanice BBC News a deník The Guardian.

Elon Musk se uživatelů na Twitteru v neděli prostřednictvím ankety zeptal, zda má zůstat v čele společnosti jako generální ředitel, přičemž slíbil, že se výsledky bude řídit. Hlasovalo 17,5 milionu uživatelů.

Celkem 57,5 procenta z nich hlasovalo pro odstoupení Muska, 42,5 procenta pro jeho setrvání. Šéf Tesly se k výsledkům zatím nevyjádřil, je však známo, že se „hlasem lidu“ řídí.

Minulý rok v listopadu se Musk zeptal svých sledujících, zda má prodat 10 procent akcií Tesly. Do hlasování se zapojilo více než 3,5 milionu lidí, přičemž 57,9 procenta z nich s prodejem souhlasilo a 42,1 procenta nikoli. Akcie skutečně prodal.

Bývalý zaměstnanec Twitteru, který hovořil s BBC pod rouškou anonymity, řekl, že „Musk se vykresluje jako neschopný hlupák“. „Jeho investoři se teď určitě ptají, zda byl tím správným koněm,“ prohlásil anonym.

Musk je podle něj pod tlakem investorů, kteří požadují jeho odstoupení z čela Twitteru, a anketa to má pouze zakrýt.

Hlavní akciový analytik Wedbush Securities Dan Ives si myslí, že tohle hlasování v konečném důsledku opravdu povede k odstoupení Muska z čela Twitteru. On však stále zůstane vlastníkem firmy.

„Myslím si, že nového dočasného generálního ředitele Twitteru jmenuje Musk do čtyřiadvaceti hodin,“ řekl Ives. Je přesvědčen, že si miliardář uvědomil neschopnost vyvážit vedení Twitteru, Tesly i SpaceX.

Deník The Guardian napsal, že se odboráři zastupující některé zaměstnance Twitteru ve Spojeném království obávají, že nedojde ke změně firemní strategie, neboť Musk nadále zůstane jejím vlastníkem.

OSN i EU zuří

„Největším problémem je, že vytváří více kontroverzí a inzerenti odcházejí,“ řekl dále Ives a vysvětlil, že 90 procent příjmů Twitteru pochází právě z inzerce. Musk v poslední době čelí silné kritice za vedení Twitteru i kontroverzní chování.

Po převzetí společnosti propustil asi polovinu pracovní síly a po zbylé polovině požadoval extrémní výkon a výdrž, což vedlo k rezignacím moha klíčových pracovníků. Minulý týden navíc Musk opět spustil funkci placeného ověřování účtů.

Tato funkce stojí v rámci předplatného stejně jako předtím 8 dolarů. Pozastavena byla poté, co vedla k rozšíření virálních falešných účtů na sociální síti. Proti nim se podnikatel naopak zavázal bojovat.

Musk také čelil kritice za moderování obsahu. Jeho vedení totiž podle lidskoprávních organizací podporuje šíření nenávisti a dezinformací. Hřebíčkem do rakve pro jeho veřejnou image bylo zablokování účtů novinářům, kteří o Twitteru psali.

O přístup ke svým účtům přišla média jako The New York Times, The Washington Post a CNN. Musk se ocitl pod palbou kritiky OSN a EU, která mu dokonce pohrozila sankcemi.

V konečném důsledku bývalý nejbohatší člověk planety poškozuje svou automobilku Tesla, jejíž akciová hodnota od začátku roku prudce klesla. Ives si však myslí, že jakmile odstoupí z Twitteru a opět se zaměří na Teslu, investorům se uleví.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.