16.3 C
Czech
Čtvrtek 28. března 2024

Majitel společnosti Ben & Jerry’s ztrácí chuť na zmrzlinu: Unilever oznamuje rozsáhlou restrukturalizaci

Unilever, nadnárodní korporace známá svými ikonickými značkami, jako jsou Marmite a Dove, zveřejnila významný plán restrukturalizace. Zahrnuje nejen propouštění, společnost také plánuje oddělit svůj zmrzlinářský podnik, do kterého patří Magnum a Popsicle. Mohla by zvážit i prodej. Tento krok je součástí širší tříleté strategie úspor nákladů.

Venezuela zpřísňuje pravidla prodeje ropy. Všechny dodávky musí být zaplaceny předem

Venezuelská státní ropná společnost PDVSA po měsíčním zastavení většiny vývozu ropy a paliva zpřísňuje podmínky pro kupující. Požaduje platbu předem před naložením v hotovosti, zboží nebo službách. Informovala o tom agentura Reuters či The Economic Times.

Nový generální ředitel PDVSA Pedro Tellechea tento krok zavedl v lednu. Posiluje opatření zavedená v loňském roce poté, co několik kupujících nezaplatilo za dodávky ropy, která zajišťuje většinu příjmů této jihoamerické země.

Poté, co se Tellechea ujal vedení, zahájil rozsáhlý audit dodavatelských smluv, podle písemné objednávky PDVSA, kterou viděla agentura Reuters.

Podle interních dokumentů a tří lidí obeznámených s touto záležitostí jeho příkaz zmrazil nakládky, dokonce i ty, které už probíhaly. A to až do doby, než byl audit dokončen a prodejní smlouvy mohly být upraveny nebo ratifikovány.

K 27. lednu čekalo v blízkosti přístavů PDVSA celkem 28 plavidel včetně 21 supertankerů, aby naložily přibližně 45 milionů barelů ropy a paliva pro export. Další čtyři lodě byly naložené, ale čekaly na povolení k odjezdu, podle služby pro sledování plavidel TankerTrackers.com.

Nové podmínky zužují širokou škálu smluvních modalit na několik, které vyžadují platbu nákladu předem zcela v hotovosti nebo umožňují platbu prostřednictvím zboží a služeb do Venezuely. Podle dokumentů však musí být obdrženy předtím, než Venezuela uvolní ropu.

Snaha řešit ekonomickou situaci země

PDVSA ve smlouvě, kterou si prohlédla agentura Reuters, vysvětlila, že platba předem v hotovosti staví společnost „do výhodné obchodní pozice, protože by zemi zajistila příjem, který je nezbytný pro řešení její ekonomické situace“.

Nové modely stanovují lhůty kratší než 30 dnů pro dokončení bankovních převodů nebo vyrovnání nesplacených dluhů, uvádí The Economic Times.

V případech swapů, kde související prodej ropy převyšuje hodnotu zboží nebo služeb, musí Venezuela obdržet jakýkoli nedoplatek v naturáliích, než stát uvolní další náklad, ukázal jeden z dokumentů. I dlouhodobí zákazníci musí dodržovat nová pravidla, která vyžadují platbu v plné výši v hotovosti před každou dodávkou ropy.

Tento měsíc byly mezi několika málo platnými swapové smlouvy s kubánskými Cubametales a íránskou státní firmou Naftiran Intertrade Co. Smlouva se společností Chevron Corp o splacení dluhu zůstala nedotčena. PDVSA pokračovala v nakládání lodí pronajatých Chevronem a vykládání dovozu z americké firmy.

Podobná smlouva o splacení dluhu Číně ropou zůstala též v platnosti, ačkoli zákazník podle přepravních dokumentů čelil více než 30dennímu zpoždění nakládky.

Vzhledem k tomu, že pozastavení bylo uloženo na začátku ledna, pouze jeden ze seznamu nových klientů a zprostředkovatelů PDVSA, Hangzhou Energy, byl oprávněn obnovit nakládku po 12měsíčním prodloužení smlouvy dohodnutém tento týden. Další smlouvy jsou v závěrečné kontrole a měly by být brzy schváleny, uvedl další zdroj.

Pod radarem

Před americkými sankcemi společnost PDVSA dostávala akreditivy jako záruky, pokud byli kupující schváleni, aby se stali zavedenými zákazníky, a platby byly dokončeny do 90 dnů. Auditní mechanismy byly pozastaveny zhruba před dvěma lety, protože sankce vytlačily tradiční klienty, které nahradili málo známí zprostředkovatelé bez záznamů o prodeji ropy.

Někteří z těchto nových zprostředkovatelů čelili soudním procesům na základě obvinění z korupce a zpronevěry. Po zvýšení počtu odjezdů ropného nákladu bez řádné kompenzace PDVSA společnost v loňském roce požadovala alespoň částečné předplacení v hotovosti nebo zboží. Toto opatření však nepomohlo.

Nyní většina navrhovaných smluv zahrnuje formu swapu, takže PDVSA platí ropou výměnou za to, že vláda obdrží jídlo, léky nebo služby, včetně rekonstrukce domů a telekomunikačních zařízení.

Sledujte nás na sítích

IPO Redditu prudce stoupá. Cena akcií při debutu na newyorské burze vyletěla o 70 procent

Při pozoruhodném debutu na newyorské burze (NYSE) vzrostla cena akcií giganta sociálních médií o 70 procent a dosáhla až 57,80 USD. Tento výrazný nárůst znamenal značný skok oproti ceně při primární veřejné nabídce (IPO) ve výši 34 USD za akcii.

Špeky i luxusní domy. Bývalá zaměstnankyně „takeaway“ odsouzena za praní špinavých peněz v bitcoinech

Bývalá pracovnice takeaway Jian Wen byla shledána vinnou z trestného činu souvisejícího s praním špinavých peněz v bitcoinech v hodnotě přes 2 miliardy liber. Rozsudek byl vynesen u korunního soudu v britském Southwarku.

NEJNOVĚJŠÍ

IPO Redditu prudce stoupá. Cena akcií při debutu na newyorské burze vyletěla o 70 procent

Při pozoruhodném debutu na newyorské burze (NYSE) vzrostla cena akcií giganta sociálních médií o 70 procent a dosáhla až 57,80 USD. Tento výrazný nárůst znamenal značný skok oproti ceně při primární veřejné nabídce (IPO) ve výši 34 USD za akcii.

Špeky i luxusní domy. Bývalá zaměstnankyně „takeaway“ odsouzena za praní špinavých peněz v bitcoinech

Bývalá pracovnice takeaway Jian Wen byla shledána vinnou z trestného činu souvisejícího s praním špinavých peněz v bitcoinech v hodnotě přes 2 miliardy liber. Rozsudek byl vynesen u korunního soudu v britském Southwarku.

4 KOMENTÁŘE

  1. To je ta hnusná Venezuela, na kterou USáci uvrhli embargo ?! A teď škemrají o její ropu, protže z každí ropy se dá délat cosi jiného. Ruská chybí = potřebujeme Venezulskou, Tak jsme hodili přes palubu našeho tamního koně. Nejhorší co se komu může stát je – být spojenec USA. To jste v Bruseli na 1000%.

    • Venezuela ,OK USACI NIC JINEHO NEDĚLAJ KRADOU JAK V SYRII atd. amici prostě anglosasi nic vše jen rozvracejí Vjetnam ,Korea, Irán, Jugoslavie Ukačka (banderovci) proč lezou sem do Evropy , MŮŽOU U SEBE JE DOST VELKA USA

  2. USA je čistý vývozce ropy! Jejich roční těžba je vyšší než spotřeba – přebytek vyvážejí stejně jako Rusko nebo Saudská Arábie.

  3. Přestože v celkové bilanci těžby, spotřeby a vývozu ropy a jejích produktů si Spojené státy od roku 2020 stojí dobře, dovozu ropy ze zahraničí se v nadcházejících letech zřejmě nezbaví. Přestože země je nyní čistým vývozcem, americké rafinerie stále musí dovážet ropu ze zahraničí, jelikož jsou přizpůsobeny jejímu složení. A to se ještě do amerického exportu promítá neustálý nákup a redistribuce (demokratizace) ruské ropy a zejména ropných produktů…

Comments are closed.