13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Zaměstnanci Boeingu stávkují i přes nabídku historické dohody. Požadují spravedlivou mzdu

V souvislosti se stávkou, kterou nedávno zahájili zaměstnanci továrny Boeing, požaduje více než 33 000 členů odborů spravedlivé mzdy a zlepšení pracovních podmínek, které by odrážely ziskovost společnosti. Navrhovaná dohoda nestačí.

Boeing nabízí zvýšení mezd o 25 procent, aby se vyhnul stávce

V neděli pozdě večer oznámil gigant v oblasti výroby letadel Boeing významný obrat pro společnost i její zaměstnance. Uzavřel předběžnou dohodu, která úspěšně zabrání potenciální stávce 32 000 zaměstnanců zastupovaných Mezinárodním sdružením strojírenských a leteckých dělníků (IAM).

Aerolinky Flybe už podruhé zkrachovaly, pomoc personálu nabízejí Ryanair a EasyJet

Reklama

Britské aerolinky Flybe již podruhé zkrachovaly. Pomoc jejich bývalým zaměstnancům nabídli dva letečtí giganti Ryanair a EasyJet. Lákají na pozice palubního personálu, pilotů, inženýrů, pozemního a kancelářského personálu. Aerolinkám se po pandemii daří, do leteckého průmysl se vrací optimismus. Informují o tom BBC News a Financial Times.

Reklama

Britské regionální aerolinky Flybe poprvé zkrachovaly v roce 2020, když pandemie utlumila letecký průmysl. Společnost byla vzkříšena v roce 2022 díky firmě Thyme Opco napojené na americký hedgeový fond Cyrus Capital.

V sobotu společnost Flybe zkolabovala podruhé, uvedla televize BBC. O práci tak přišlo 277 lidí, kteří nevěděli, co si počít. Britská asociace pilotů leteckých společností (Balpa) uvedla, že již v sobotu brzy ráno obdržela telefonáty od znepokojených zaměstnanců Flybe.

Předseda odborů Martin Chalk však všechny uklidnil se slovy, „že tam venku pracovní místa jsou“. Následovalo oficiální vyjádření leteckého giganta Ryanair, který povzbudil bývalý personál Flybe k ucházení se o jeho volná pracovní místa.

Reklama

„Ryanair má pozice pro vás všechny ve všech oblastech našeho podnikání, včetně letové posádky, palubního personálu, inženýrů, pozemního a kancelářského personálu,“ uvedla v prohlášení společnost.

Zareagoval také další letecký obr EasyJet. Ten uvedl, že v současnosti nehledá piloty, nabídl však 250 volných pracovních pozic v podobě palubního personálu na dvou letištích v Gatwick a Luton.

EasyJet také láká na rychlé uvedení do pracovního provozu. Úspěšný palubní personál by mohl začít pracovat po 10 dnech, uchazeči o pozici v centrále po 14 dnech.

Optimismus v letectví  

„Očekávám, že letecké společnosti nedokončily všechny své nábory na léto,“ domnívá se analytik aerolinek John Strickland a dodal, že většina zaměstnanců Flybe na suchu nezůstane.

„Dobrou zprávou je, že protože byl Flybe tak malý, prakticky všechny jeho trasy budou letos v létě určitě nahrazeny,“ doplnil ředitel správní rady letiště Airport Newquay Tim Jeans s tím, že krach aerolinek nemá ani zdaleka takový dopad jako během pandemie.

Strickland na něj navázal a řekl, že před pandemií měla společnost Flybe asi 70 letadel. „A my jsme se právě dostali v celém odvětví do šoku, jehož covid způsobil,“ řekl Strickland. „Oproti tomu obnovený Flybe měl asi jen pět letadel,“ dodal.

Letecké společnosti jsou nyní poměrně optimistické a po pandemii nabírají pracovní síly, aby se již neopakoval pandemický chaos na letištích kvůli chybějícímu personálu. Kromě toho se aerolinkám daří i co se tržeb týče, čerstvé pracovní síly si tak mohou dovolit.

Šéf Ryanar Micheal O’Leary serveru Financial Times řekl, že u leteckých společností nepozoruje žádné známky ekonomického zpomalení. Šéf EasyJet Johan Lundgren zase oznámil návrat k ziskovosti svých aerolinek.

Strickland se domnívá, že aerolinky Flybe neustály tvrdou konkurenci a zdražující pohonné hmoty. Kvůli tomu jednoduše nedokázaly využít návratu poptávky po pandemii. Kromě toho podle něj firmě chyběla jasná a obhajitelná obchodní strategie.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama