16.9 C
Czech
Úterý 7. května 2024

Telefony Redmi Note 13: Teď si vybere každý a za skvělou cenu!

Už jste slyšeli o řadě Redmi Note 13? Xiaomi nedávno přišlo na trh s pěticí našlapaných mobilů, které rozhodně stojí za pozornost. Od nejvýkonnějšího Redmi Note 13 Pro+ 5G až po cenově dostupný základní model, si každý najde svého ideálního parťáka.

Nejnovější trendy v oblasti práce s daty přinese konference Power BI Day 2024

Praha, 13. února 2024 – Většina firem a institucí disponuje ohromným množstvím dat. Ale ne každý umí data efektivně využívat. Odborná konference Power BI Day je určena datovým analytikům, finančním manažerům a všem, kteří pracují s daty a reporty na pokročilé úrovni. Její osmý ročník připravila Počítačová škola GOPAS na 20. března 2024.

10 pracovních pozic, které AI s největší pravděpodobností nahradí

Od svého vydání v listopadu loňského roku se ChatGPT od OpenAI používá k psaní motivačních dopisů, vytváření dětských knih, a dokonce pomáhá studentům podvádět při psaní esejí. Hrozí, že vás nahradí v práci?

Chatbot může být výkonnější, než jsme si kdy představovali. Zaměstnanci Amazonu, kteří testovali ChatGPT, uvedli, že dělá „velmi dobrou práci“ při odpovídání na otázky zákaznické podpory, je „skvělý“ ve vytváření školicích dokumentů a je „velmi silný“ při odpovídání na dotazy týkající se podnikové strategie.

Firmy to začínají brát na vědomí. Společnosti IBM i britský telekomunikační gigant BT Group zmiňovaly AI, když oznamovaly snižování počtu pracovních míst – a tvrdily, že mnozí se už nevrátí.

Zatímco studie University of Oxford z roku 2013 zjistila, že 47 % pracovních míst v USA by mohlo být v příštích 20 letech nahrazeno umělou inteligencí, zdá se, že tato předpověď byla mimo. Nedávná studie Goldman Sachs uvádí, že generativní nástroje AI by ve skutečnosti mohly ovlivnit 300 milionů pracovních míst na plný úvazek po celém světě, což by mohlo vést k „významnému narušení“ trhu práce.

Přesto Anu Madgavkar, partner z McKinsey Global Institute, řekla Business Insideru, že na tyto technologie je třeba uplatňovat lidský úsudek, aby se předešlo chybám a zaujatosti. Uživatelé ChatGPT také zjistili, že bot může generovat dezinformace, nesprávně odpovídat na problémy s kódováním a vytvářet chyby v základní matematice.

„Musíme o těchto věcech přemýšlet jako o nástrojích pro zvýšení produktivity, nikoli o kompletních výměnách,“ řekla Madgavkar.

Insider hovořil s odborníky a provedl výzkum s cílem sestavit seznam pracovních míst, u kterých je nejvyšší riziko nahrazení umělou inteligencí.

Technické pozice (kodéři, počítačoví programátoři, softwaroví inženýři, datoví analytici)

Kódování a počítačové programování jsou žádané dovednosti. Ale je možné, že ChatGPT a podobné nástroje AI mohou v blízké budoucnosti zaplnit některé mezery. Technologické pozice, jako jsou vývojáři softwaru, weboví vývojáři, počítačoví programátoři, kodéři a datoví vědci, jsou „docela přístupné“ technologiím AI, které „zvládají více jejich práce,“ říká Madgavkar.

Je to proto, že umělá inteligence jako ChatGPT je dobrá s čísly, a to s relativní přesností. Pokročilé technologie by ve skutečnosti mohly produkovat kód rychleji než lidé. To by znamenalo, že práci lze udělat s menším počtem zaměstnanců, řekl Insideru Mark Muro, vedoucí pracovník Brookings Institute, který zkoumal vliv umělé inteligence na americkou pracovní sílu.

Technické společnosti, jako je OpenAI výrobce ChatGPT, již zvažují nahrazení softwarových inženýrů AI. Oded Netzer, profesor na Columbia Business School, si přesto myslí, že umělá inteligence kodérům spíše pomůže, než aby je nahradila.

Práce v médiích (reklama, tvorba obsahu, technické psaní, žurnalistika)

Práce v médiích napříč všemi oblastmi – včetně těch v reklamě, technickém psaní, žurnalistice a jakékoli roli, která zahrnuje tvorbu obsahu – mohou být ovlivněny ChatGPT a podobnými formami AI, říká Madgavkar. Je to proto, že umělá inteligence je schopna dobře číst, psát a rozumět textovým datům, dodala.

„Analýza a interpretace obrovského množství jazykových dat a informací je dovednost, kterou byste od technologie generativní umělé inteligence očekávali,“ vysvětluje.

Ekonom Paul Krugman řekl New York Times, že ChatGPT může být schopen dělat úkoly jako reportování a psaní „efektivněji než lidé“. Mediální průmysl již začíná experimentovat s obsahem generovaným AI. Technický zpravodajský web CNET použil nástroj umělé inteligence podobný ChatGPT k napsání desítek článků – ačkoli vydavatel musel vydat řadu oprav. BuzzFeed použil technologii od výrobce ChatGPT k vytvoření nových forem obsahu, jako jsou kvízy a cestovní průvodci.

Madgavkar ale řekl, že většinu práce, kterou tvůrci obsahu dělají, nelze automatizovat. „V každém z těchto povolání existuje spousta lidského úsudku,“ řekla.

Pracovní místa v právnickém oboru (právní asistenti)

Generativní AI může s největší pravděpodobností ovlivnit pracovníky v právnických oborech v USA, zjistila nedávná zpráva Goldman Sachs. Je to proto, že počet pracovních míst v právních službách je relativně malý a již před příchodem nových nástrojů byly vysoce vystaveny automatizaci AI, řekl Manav Raj, autor studie.

Stejně jako role v médiích jsou i pracovníci v právním průmyslu, jako jsou asistenti a právní asistenti, zodpovědní za konzumaci velkého množství informací, syntetizování toho, co se naučili, a následné zpřístupnění prostřednictvím právního sdělení nebo stanoviska.

Jazykově orientované role, jako jsou tyto, jsou náchylné k automatizaci, uvádí Madgavkar. „Data jsou ve skutečnosti poměrně strukturovaná, velmi jazykově orientovaná, a proto jsou docela přístupná generativní umělé inteligenci,“ dodala.

Ale opět, umělá inteligence nebude plně schopna automatizovat tyto úlohy, protože vyžadují určitý stupeň lidského úsudku k pochopení toho, co klient nebo zaměstnavatel chce.

„Je to spíše jako mírné zvýšení produktivity u některých z těchto povolání, protože budou moci použít nástroje, které to ve skutečnosti dělají lépe,“ dodává.

Analytici průzkumu trhu

Umělá inteligence je dobrá v analýze dat a předpovídání výsledků, řekl Muro. To je důvod, proč analytici průzkumu trhu mohou být náchylní ke změnám v důsledku vývoje AI. Analytici průzkumu trhu jsou zodpovědní za shromažďování dat, identifikaci trendů v rámci těchto dat a poté použití toho, co zjistili, k návrhu efektivní marketingové kampaně nebo rozhodování, kam umístit reklamu.

„To jsou věci, které nyní vidíme, že by je umělá inteligence zvládla,“ řekl Muro.

Učitelé

Učitelé se obávají, že studenti používají ChatGPT k podvádění při psaní svých domácích úkolů. Ale podle Pengcheng Shi, proděkanky na katedře výpočetní techniky a informačních věd na Rochester Institute of Technology, by také měli myslet na jistotu svého zaměstnání.

ChatGPT „už může snadno vyučovat kurzy,“ řekl Shi pro New York Post. „Ačkoli má chyby a nepřesnosti, pokud jde o znalosti, lze to snadno zlepšit,“ řekl. „V podstatě stačí trénovat ChatGPT.“

Ale Shannon Ahern, středoškolská učitelka matematiky a přírodních věd, která používá ChatGPT k věcem, jako je plánování hodin, řekla Insider, že se nebojí, že bude nahrazena technologií. „Vždy budeme potřebovat nás a lidské spojení, které přichází s osobní výukou,“ říká.

Finanční pozice (finanční analytici, osobní finanční poradci)

Podobně jako analytici průzkumu trhu, finanční analytici, osobní finanční poradci a další pozice v oblasti osobních financí, které vyžadují manipulaci s významným množstvím číselných dat, mohou být ovlivněny umělou inteligencí, řekl Muro, výzkumník z The Brookings Institute.

„AI dokáže identifikovat trendy na trhu, upozornit na to, jaké investice v portfoliu si vedou lépe a hůře, sdělit to všechno a pak použít různé další formy dat od, řekněme, finanční společnosti k předpovědi lepšího investičního mixu,“ řekl Muro.

Tito analytici vydělávají spoustu peněz, ale části jejich práce jsou automatizovatelné.

Obchodníci na burze

Odborníci tvrdí, že ChatGPT by mohl převrátit vzhůru nohama počet pracovních míst v celé řadě odvětví Wall Street, od obchodování po investiční bankovnictví. „Bude automatizovat vybrané úkoly, kterými se dnes specializovanní pracovníci zabývají, aby se mohli soustředit na úkoly s vyšší hodnotou,“ řekl Insideru Dylan Roberts, partner KPMG.

Pengcheng Shi, děkan na oddělení informatiky Rochester Institute of Technology, souhlasí, že některé role na Wall Street by mohly být ohroženy. „V investiční bance jsou lidé najímáni z vysoké školy a stráví dva, tři roky prací jako roboti a modelováním v Excelu. K tomu můžete přimět umělou inteligenci,“ řekl Shi pro New York Post.

Grafičtí designéři

V prosincovém příspěvku Harvard Business Review tři profesoři poukázali na DALL-E, nástroj AI, který dokáže generovat obrázky během několika sekund, jako na potenciálního narušitele odvětví grafického designu.

„Zvýšení kvalifikace milionů lidí ve schopnosti vytvářet a manipulovat s obrázky bude mít hluboký dopad na ekonomiku,“ napsali. Dodali, že „tyto nedávné pokroky v umělé inteligenci jistě zahájí období těžkostí a ekonomických strádání pro některé, jejichž zaměstnání bude přímo ovlivněno, a pro které je těžké se přizpůsobit.“

Ale doktor Carl Benedikt Frey, ekonom z Oxfordské univerzity, řekl Insideru, že nástroje umělé inteligence jako ChatGPT mohou ve skutečnosti pomoci pracovníkům v „kreativních“ odvětvích, jako je umění a grafický design, produkovat kvalitnější práci. Frey řekl, že se více zajímá o to, jak tato technologie ovlivní mzdy.

„Z mého pohledu je to méně o automatizaci,“ řekl. „Je to spíše o demokratizaci a konkurenci, což potenciálně vede k nižším mzdám lidí v některých z těchto profesí.“

Účetní

Účetnictví je obecně vnímáno jako stabilní povolání, ale i zaměstnanci v tomto odvětví mohou být ohroženi. „Technologie ještě všechny nezbavily práce, ale některé lidi o práci skutečně připravily,“ řekl Brett Caraway, docent z Institutu komunikace, kultury, informací a technologií na University of Toronto. Dodal, že ohrožena by mohla být zejména „intelektuální práce“.

„Mohli by to být právníci, účetní,“ řekl. „Je to něco nového a bude zajímavé vidět, jak rušivé a bolestivé to je pro zaměstnanost a politiku.“

Pracovníci zákaznického servisu

Pravděpodobně jste již zažili volání nebo chatování se zákaznickým servisem společnosti a odpověď robota. ChatGPT a související technologie by mohly v tomto trendu pokračovat.

Studie společnosti Gartner z roku 2022 předpověděla, že chatboti budou do roku 2027 hlavním kanálem zákaznických služeb pro zhruba 25 % společností.

Sledujte nás na sítích

Pokuta a odškodnění pasažérů: Qantas souhlasí s vyplacením 120 milionů dolarů kvůli „letům duchů“

Letecká společnost Qantas Airways souhlasila s tím, že zaplatí rekordní pokutu 100 milionů australských dolarů a 20 milionů dolarů jako odškodnění pro cestující, aby urovnala soudní spor týkající se letenek, které prodávala na zrušené lety.

Gazprom se propadl do první čisté ztráty po 24 letech kvůli propadu prodeje do Evropy

Ruský státem kontrolovaný plynárenský gigant vykázal v roce 2023 ohromující ztrátu 5,5 miliardy liber, což představuje první čistou roční ztrátu od roku 1999. Tento výrazný propad přichází v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která vedla k drastickému snížení prodeje plynu.

Zisky Amazonu prudce vzrostly díky umělé inteligenci a prodeji reklamy

Společnost Amazon.com ve své poslední čtvrtletní zprávě překonala odhady Wall Street. Výrazně k tomu přispěl rostoucí zájem o umělou inteligenci (AI), zejména v rámci divize cloud computingu. To vedlo k 5procentímu nárůstu akcií Amazonu v průběhu odpoledního obchodování.

NEJNOVĚJŠÍ

Pokuta a odškodnění pasažérů: Qantas souhlasí s vyplacením 120 milionů dolarů kvůli „letům duchů“

Letecká společnost Qantas Airways souhlasila s tím, že zaplatí rekordní pokutu 100 milionů australských dolarů a 20 milionů dolarů jako odškodnění pro cestující, aby urovnala soudní spor týkající se letenek, které prodávala na zrušené lety.

Gazprom se propadl do první čisté ztráty po 24 letech kvůli propadu prodeje do Evropy

Ruský státem kontrolovaný plynárenský gigant vykázal v roce 2023 ohromující ztrátu 5,5 miliardy liber, což představuje první čistou roční ztrátu od roku 1999. Tento výrazný propad přichází v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která vedla k drastickému snížení prodeje plynu.

Zisky Amazonu prudce vzrostly díky umělé inteligenci a prodeji reklamy

Společnost Amazon.com ve své poslední čtvrtletní zprávě překonala odhady Wall Street. Výrazně k tomu přispěl rostoucí zájem o umělou inteligenci (AI), zejména v rámci divize cloud computingu. To vedlo k 5procentímu nárůstu akcií Amazonu v průběhu odpoledního obchodování.