20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

CNBC: Obchod Tchaj-wanu závisí spíše na Číně než USA

Obchod Tchaj-wanu závisí více na Číně než USA, tchajwanská ekonomika je podle oficiálních údajů o něco větší než ta Šanghajská, upozorňuje CNBC. Tchaj-wan je obklíčen cvičící čínskou armádou, která komplikuje námořní a leteckou dopravu, píše BBC.

Obchodní vazby s Čínou a Hongkongem se natolik rozrostly, že je region zdaleka největším obchodním partnerem ostrova, upozorňuje stanice CNBC. Obchod Tchaj-wanu tak závisí více na Číně než na Spojených státech.

Minulý rok představovala pevninská Čína a Hongkong 42 procent tchajwanského exportu, USA pouze 15 procent.

Celkem Tchaj-wan v roce 2021 vyvezl do pevninské Číny a Hongkongu zboží za 188,91 miliardy dolarů. Tchajwanské ministerstvo financí uvedlo, že více než polovinu tvořily elektronické součástky a optická zařízení.

Export Tchaj-wanu do jihovýchodní Asie činil 70,25 miliardy dolarů. Vývoz do regionu USA 65,7 miliardy dolarů.

Stejný scénář se odehrával v oblasti importu. Nejvíce ostrovní stát dovážel zboží z Číny a Hongkongu s podílem 22 procent, dovoz z USA činil jen 10 procent. Amerika tak zaostávala za Japonskem, Evropou a jihovýchodní Asií.

Podpora USA, provokace Číny

Import Tchaj-wanu z pevninské Číny vzrostl v posledních pěti letech zhruba o 87 procent oproti 44procentnímu nárůstu z USA.

Tchajwanský export do pevninské Číny vzrostl mezi lety 2016 a 2021 o 71 procent. Export do USA se však téměř zdvojnásobil, vykázal růst o 97 procent.

Tchaj-wan v Americe nakupuje hlavně elektrická zařízení, vozidla, plasty a výrobky ze železa a oceli.

Nejedna společnost se sídlem na Tchaj-wanu provozuje výrobní závody v Číně. Jmenovat můžeme například dvojici dodavatelů kalifornské společnosti Apple Foxconn a TSMC.

V roce 2020 žilo na Tchaj-wanu 23,6 milionu lidí. Šanghaj měla v té době asi 25 milionů obyvatel. Přesto platí tchajwanská ekonomika za větší než šanghajská. Jde asi o 781,58 miliardy dolarů proti 680,31 miliardě dolarů v loňském roce.

Čínská vojska včera brzy ráno podle stanice BBC News zahájila velké vojenské cvičení v šesti zónách v bezprostřední blízkosti Tchaj-wanu v reakci na návštěvu ostrova předsedkyní Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosi.

Manévry komplikují námořní a leteckou dopravu. Lodě musejí odklánět své trasy a hledat nové. Tchajwanské národní letiště zrušilo asi 50 letů. To znamená problémy pro globální dodavatelské řetězce.

Čína také na Tchaj-wan uvalila obchodní sankce. Na ostrov přerušila dodávky písku. Z ostrova přestane dovážet citrusové ovoce a některé mražené mořské ryby.

Přestože USA není předním obchodním partnerem Tchaj-wanu, dodává ostrovnímu státu zbraně. Amerika je navíc odhodlána v případě útoku Číny vojensky zasáhnout. Naproti tomu Čína, největší obchodní partner Tchaj-wanu, stát vystavuje provokacím, neboť jej považuje za vlastní.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.