16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Mzdy ve Spojeném království rekordně klesají

Mzdy ve Spojeném království klesají nejvíce od roku 2001. Ceny zboží, energií a pohonných hmot jsou naopak nejvyšší za posledních 40 let. Akcie britských firem mezitím v obavách o ziskovost strmě klesaly. Informovala o tom stanice BBC News a deník The Guardian.

Mezi březnem a květnem zaznamenalo Spojené království 2,8% pokles mezd bez bonusů očištěných o inflaci vzhledem ke stejnému období v loňském roce, píše BBC.

Mzdy rostly ve veřejném sektoru bez zohlednění inflace mnohem méně než v sektoru soukromém, uvedl britský Úřad pro národní statistiku (ONS).

Mzdy v soukromém sektory byly mezi březnem a květnem o 7,2 % vyšší než ve stejném období v loňském roce, platy v sektoru veřejném pouze o 1,5 %. Platy s bonusy se letos mezi březnem a květnem propadly po očištění o inflaci o 0,9 %.

„Po nedávném zvýšení inflace nyní mzdy v reálných hodnotách jasně klesají, a to včetně bonusů i bez nich,“ prozradil vedoucí statistiky trhu práce a domácností ONS David Freeman. „S vyloučením bonusů nyní klesá reálná mzda rychleji než kdykoli předtím od začátku záznamů v roce 2001,“ dodal Freeman.

Inflace v zemi zrychlila v květnu na 9,1 %. Domácnosti jsou ve Spojeném království zasaženy zvyšujícími se náklady na potraviny, pohonné hmoty a energie.

Zemětřesení na londýnské burze

Předseda jedné z největších pracovních agentur v Británii Reed James Reed informoval o propastných rozdílech mezi různými obory. Osobám s určitými dovednostmi jsou nabízeny vyšší platy, zatímco v jiných případech zůstaly mzdy stejné. „A to je znepokojivé, protože stále více lidí končí v chudobě,“ řekl Reed.

Odbory požadují zvýšení mezd vzhledem k životním nákladům. Ministři však oponují s tím, že to za současné situace není možné provést. Navíc by to mohlo ještě inflaci v růstu podpořit.

V mnoha pracovních sektorech rekordně přibývají volná pracovní místa, zaměstnanci však chybí. „Myslím si, že mnoho lidí po pandemii odešlo a rekvalifikovalo se,“ domnívá se provozní ředitel koblihové firmy Project D Max Poynton.

Situaci však nepomohl ani brexit, který v podstatě uvrhl Spojené království do obchodní blokády. Spousta zahraničních zaměstnanců z ostrovního státu uteklo a už se nevrátilo.

Banka Virgin Money na boj proti rostoucím nákladům poskytne osobám s platy 50 000 liber jednorázovou platbu v řádu 1000 liber. Podobnou pomoc nabídla rovněž komerční banka Lloyds Bank.

Britské firmy dnes čelí propadu akcií kvůli špatným vyhlídkám na zisky. Napsal o tom The Guardian. Prodejce čokolády Hotel Chocolat zaznamenal propad akcií o 50 %. Online prodejce nábytku Made.com dnes vykázal propad akcií o 38 %.

Před hodinou index zahrnující britské firmy, jejichž akcie se obchodují na londýnské burze, FTSE 100, vykázal naopak nárůst o 0,33 % na 7 245 bodů. Index FTSE 250 zaznamenal nárůst o 0,4 % na 19 092 bodů.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.