16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Evropská komise schválila Česku 75 miliard korun na modernizaci energetických zdrojů

Česká republika získala od Evropské komise schválení pro významný program státní podpory zaměřený na modernizaci energetických zdrojů. S celkovým rozpočtem 3,2 miliardy eur (75 miliard korun) se plánuje podpora nových a modernizovaných elektráren umožňujících kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Akcionáři Shellu schválili slabší cíle v oblasti emisí a odmítli sladění s Pařížskou dohodou

Akcionáři společnosti Shell schválili nový plán energetické transformace společnosti, který obsahuje mírnější cíle v oblasti emisí uhlíku. Zároveň odmítli usnesení, které by vyžadovalo, aby ropný a plynárenský gigant sladil své cíle s cíli Pařížské dohody o klimatu.

K uzavření Nord Stream 1 došlo kvůli sankcím, tvrdí Kreml

Rusko v pondělí obvinilo západní sankce jako příčinu neobnovení dodávek zemního plynu klíčovým plynovodem Nord Stream 1. Podle mluvčího Kremlu neexistují žádné jiné důvody k zastavení dopravy plynu do Německa. Ukrajinský premiér kroky Kremlu označil za vydírání. Informovaly o tom stanice BBC News a Fox News.

Kreml obvinil podle Fox News z neobnovení dodávek plynu klíčovým plynovodem Nord Stream 1 do Německa a z nemožnosti údržbových prací na kompresorové stanici západní sankce.

Nord Stream 1 byl minulý týden v třídenní plánované údržbě. Společnost Gazprom našla závadu. Z jediné funkční turbíny kompresorové stanici údajně unikal motorový olej.

Mluvčí Kremlu Dmitry Peskov řekl, že k opravě této turbíny nedošlo vinou západních sankcí. „Jiné důvody, které by způsobily problémy s čerpáním, neexistují,“ řekl Peskov.

Na otázku, zda by Gazprom obnovil v případě zmírnění sankcí dodávky plynu, Peskov podle BBC News odpověděl: „Určitě“.

Německá společnost Siemens Energy, která turbíny vyrábí a opravuje, však uvedla, že únik motorového oleje není důvodem k uzavření plynovodu. Gazprom dnes oznámil, že musí turbínu opravit právě Siemens Energy, jinak dodávky plynu neobnoví. Ta ovšem situaci nerozumí.

Ruská hybridní válka

Ukrajinský premiér Denys Shmyhal mezitím obvinil Rusko z využívání energií k vydírání a vyzval Evropu, aby navzdory rostoucí inflaci a zvýšeným nákladům na energie podporovali Ukrajinu.

„Rusko vede na evropském kontinentu hybridní válku proti Evropské unii. Plynové vydírání, ropné vydírání, vznik potravinové krize, migrační krize, dezinformace, kybernetické útoky,“ vyjmenoval jednotlivá obvinění Shmyhal.

„Opustit však Ukrajinu, to by byl jeden z kroků k dalšímu pohybu Ruska hlouběji do Evropy. Jedinou záchranou je sjednocení Evropy,“ dodal.

Ceny energií se opět začaly chovat turbulentně a nepředvídatelně. Cena plynu v Nizozemsku, která je referenční pro Evropu, v pondělí vzrostla o 30 procent a dnes se propadla o 12 procent.

Evropští lídři vyzvali občany, aby šetřili energiemi a zabránili tak možným energetickým přídělům či výpadkům v topném období.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí požádal podniky a domácnosti, aby snížily spotřebu vytápění a klimatizace a celkově se pokusili dosáhnout 10procentní snížení spotřeby energie.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.